Centar INPROMO na putu prema integrativnoj radionici

Povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, koji se obilježava 16. svibnja, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada posjetila je Centar za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO.

U Centru za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO održan je i radni sastanak na kojem su od strane djelatnika i Marinele Benažić, predsjednice udruge prezentirani projekti istog, ali je i najavljeno kako se u narednom razdoblju očekuje bitna promjena za samo funkcioniranje Centra.

Naime, INPROMO pokrenuo je postupak ostvarivanja statusa integrativne radionice za što su stekli sve potrebne uvjete te će dobivanjem statusa iste biti omogućeno i olakšano dodatno zapošljavanje osoba s poteškoćama kao i mogućnost povećanja obima zaprimljenih narudžbi. Centar trenutno broji pet zaposlenih osoba.

Integrativna radionica je ustanova ili trgovačko društvo, koje zapošljava osobe s invaliditetom na temelju nalaza i mišljenja centra za profesionalnu rehabilitaciju. Integrativna radionica mora imati zaposleno najmanje 40% osoba s invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Osobama s invaliditetom zaposlenim u integrativnoj radionici mora se, u obavljanju poslova osigurati stručna podrška, nadzor i vodstvo stručnih radnika koji rade u integrativnoj radionici, te zbog toga u integrativnim radionicama rade stručni radnici i radni instruktori. Uz to, integrativne radionice koje su osnovane kao trgovačko društvo dužne su najmanje 75% ostvarenog dobitka postignutog obavljanjem djelatnosti namijeniti za povećanje osnovnog kapitala društva ili ga koristiti za investicije u osnovna sredstva koja su povezana s radom osobe s invaliditetom, poboljšanje radnih uvjeta za zaposlene osobe s invaliditetom, obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih te druge razvojne namjene koje osiguravaju veću zapošljivost osoba s invaliditetom.

„S obzirom na težu zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama, vijesti o dobivanju statusa integrativne radionice čine me ponosnom jer znam koliko je truda uloženo s vaše strane u ovih deset godina postojanja. Čestitam vam na ovom uspjehu i želim da nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, koji obilježavamo ove nedjelje bude u znaku novih poslova i daljnjih zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama u našem gradu. Grad Labin će i dalje snažno podupirati vaš rad, a osmijeh na licima vaših vrijednih zaposlenika dokaz je da svi zajedno činimo nešto veliko i vrijedno, “ – izjavila je Federika Mohorović Čekada, zamjenica labinskog gradonačelnika

Čestitkama se pridružila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina u mandatu 2017. – 2021., Eni Modrušan.

Na vrh
Skip to content