Labinstina.info: “Hostel u bivšem RIŠ-u: ove godine nastavak radova?”

Internetski portal Labinstina.info objavo je 30.01.2020. informaciju o aktivnostima naše udruge. Tekst i foto prenosimo u cijelosti.

Gdje je zapelo s hostelom u dijelu zgrade bivšeg RIŠ-a tj. u Istarskoj ulici 1? Nakon potpisivanja ugovora kojim je  sredinom svibnja 2017. godine Grad Labin prostor dao na korištenje Udruzi za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO Labin predviđalo se da će biti otvoren sredinom 2018. godine.  Otvaranje za sada nije na vidiku, tek pokretanje nastavka radova. 

Udruga se prihvatila projekta kako svoju djelatnost proširila na ugostiteljstvo i tako povećala održivost postojećeg broja zaposlenih radnika i zaposlenih radnika s invaliditetom.  Od Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u tu je svrhu dobila 1,5 milijuna kuna. 

„Radovi su započeli krajem 2018. godine i do sada je završeno prizemlje u kojem se nalazi i djeluje tekstilni pogon i koje je u potpunosti prilagođeno osobama smanjene pokretljivosti, kao i 1. kat i 2. kat. S obzirom na to da u zgradu nije ozbiljno ulagano dugi niz godina bilo je potrebno obaviti i dodatne radove i s obzirom na to da se u prostorima nalazila i arhiva Centra za socijalnu skrb Labin, koja se nije mogla premjestiti na drugu lokaciju, isto je dodatno usporilo izvođenje radova“, kaže Marko Perkov, voditelja projekta, predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula.

Prvi problem u realizaciji s kojim se Udruga suočila bila je potreba izrade novog glavni projekt uređenja zgrade budući da su se u međuvremenu izmijenili propisi vezano uz pružanje ugostiteljske-smještajne djelatnosti kao i cijene radova na tržištu. Zato je u dva navrata tražila produženje rokova za izvedbu projekta i to je uređeno aneksima ugovora s donatorom kojim je rok za izvedbu radova pomaknut s 12 mjeseci na 22 mjeseca, a dio sredstava za kupnju opreme u vrijednosti gotovo 500 tisuća kuna prenamijenjen je u troškove izgradnje i širenja poslovnog prostora.  Ukupan odobreni iznos za troškove uređenja prostora iznosio 1.480.800 kuna, a odobreni iznos za podmirivanje troškova procjene radne učinkovitosti za zaposlene osobe s invaliditetom 19.200 kuna.

Do kraja srpnja 2019 godine ukupno je utrošeno 1,74 milijuna kuna: postavljena je nova stolarija, instalacija i obavljeni građevinski i zidarski radovi, a počela je i nabava namještaja.

Sukladno dogovoru s pokretanja projekta INPROMO očekuje da će Grad Labin u skorašnje vrijeme osigurati projekt i sredstva za energetsku obnovu zgrade i  uređenje okoliša, a novi element koji je neophodan za ispunjenje tehničkih uvjeta za ugostiteljsku-smještajnu djelatnost su vanjske evakuacijske stepenice koje iznose oko 300 tisuća kuna.

„Udruga planira u narednom razdoblju javiti se na natječaj kojim bi osigurala završetak radova na trećem katu zgrade te sredstva za opremanje sva tri kata. Drugi treći kat bili bi namijenjeni bili bi namijenjeni uslugama smještaja i to po katu šest soba s četiri kreveta. Prvi  kat bi se koristio za zajedničke potrebe i usluge koje pruža udruga osoba s invaliditetom te administraciju, dok bi prizemlje i dalje ostalo namijenjeno tekstilnom pogonu“objasnio nam je Perkov. (Tekst i foto: Robi Selan)

Na vrh
Skip to content